فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 31 (پاییز 1394)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 31 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیلوفر برومندزاده، پرویز کزیمی ثانی صفحات 9-23
    هدف پژوهش حاضر بررسی آموزش مهارت های معنوی بر سلامت عمومی و اضطراب در دانش آموزان دختر دوره متوسطه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهرستان تبریز بودند. در این پژوهش دو مدرسه از دو منطقه شهرستان تبریز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس 30 دانش آموز که بالاترین نمرات را در اضطراب و اختلال در سلامت عمومی داشتند، انتخاب شدند و در دو گروه گواه و آزمایش جایگزین شده اند. 15 نفر از دانش آموزان که در گروه آزمایش قرار گرفتند در ده جلسه آموزش مهارت های معنوی شرکت نمودند و 15 نفر گروه کنترل چنین آموزشی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های اضطراب داس و سلامت عمومی گلدبرگ بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس به آزمون فرضیه های تحقیق پرداخته شد. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های معنوی بر کاهش اضطراب و افزایش سلامت عمومی دانش آموزان موثر است.
    کلیدواژگان: مهارت های معنوی، اضطراب، سلامت عمومی
  • یوسف ستاری، مریم کفاش زاده صفحات 25-36
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر اضطراب امتحان دانش آموزان شهرستان ساوه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضرکلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی شهرستان ساوه می باشد که نمونه ای به حجم 49 نفر و با روش تصادفی خوشه ای در قالب گروه آزمایش و گواه از بین دانش آموزان راهنمایی شهرستان ساوه انتخاب شد. ابزار مورد استفاده تحقیق آزمون اضطراب امتحان اسپیلبرگر می باشد. روش تحقیق به صورت شبه تجربی است که با دو گروه تجربی و گواه و طرح پیش آزمون و پس آزمون با متغیر مستقل آموزش ذهن آگاهی اجرا گردید. فرضیه ها با آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که آموزش روش ذهن آگاهی در کاهش اضطراب امتحان موثر می باشد. همچنین آموزش این روش بر مولفه هیجانی و شناختی اضطراب نیز موثر می باشد.
    کلیدواژگان: روش ذهن آگاهی، اضطراب، اضطراب شناختی، اضطراب هیجانی، اضطراب امتحان
  • رسول آرام فر، علی زینالی صفحات 37-48
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین تنیدگی تحصیلی و کمک طلبی آموزشی با پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان دبیرستان های شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 94-1393 بودند. برای انجام این پژوهش 360 دانش آموز (210 دختر و 150 پسر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. همه آنها پرسشنامه تنیدگی تحصیلی و پرسشنامه کمک طلبی آموزشی را تکمیل کردند. همچنین معدل سال گذشته به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در نظر گرفته شد. داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که میان تنیدگی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی رابطه منفی و معنی دار و میان کمک طلبی آموزشی و پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. همچنین میان تنیدگی تحصیلی و کمک طلبی آموزشی رابطه معنی داری وجود نداشت (01/0p≤). تنیدگی تحصیلی و کمک طلبی آموزشی در یک مدل توانستند 7/13 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند. با توجه به بتای استاندارد سهم تنیدگی تحصیلی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی بیشتر از کمک طلبی آموزشی بود (28/0-β =). بنابراین پیشنهاد می شود معلمان، مدیران و برنامه ریزان به نشانه های متغیرهای تنیدگی تحصیلی و کمک طلبی آموزشی توجه و بر اساس آن برنامه های مناسبی را برای بهبود پیشرفت تحصیلی دانش آموزان طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: تنیدگی تحصیلی، کمک طلبی آموزشی، پیشرفت تحصیلی
  • علی اصغر بیانی، بهرام ایری صفحات 49-62
    این مطالعه به منظور بررسی اثربخشی فعالیت های منظم جسمانی بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه مدارس شبانه روزی شهرستان گنبد کاووس انجام شد. 60 دانش آموز پسر متوسطه مدارس شبانه روزی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 30 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی به مدت 2 ماه و روزی 45 دقیقه فعالیت های جسمانی انجام داد. از کلیه مشارکت کنندگان قبل و بعد از مداخله درخواست شد به سیاهه فرسودگی مدرسه (؛SBIسالملا-آرو، کیورو، لسکنین و نورمی، 2009) پاسخ دهند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد فرسودگی تحصیلی گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری پیدا کرده است. فعالیت های منظم جسمانی می تواند منجر به کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه مدارس شبانه روزی گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت های جسمانی، فرسودگی تحصیلی، دانش آموزان شبانه روزی، مقطع متوسطه
  • احسان عظیم پور، جواد مصرآبادی، پیمان یارمحمدزاده صفحات 63-75
    این پژوهش برای دست یابی به دو هدف طراحی مقیاس راهبردهای آموزشی معلمان و اعتباربخشی مقیاس راهبردهای آموزشی معلمان صورت گرفت. برای انجام تحقیق از روش دلفی وتحلیل محتوا برای ساخت مقیاس و یک طرح درون گروهی با روش توصیفی- پیمایشی برای اعتباربخشی به مقیاس استفاده شد. این پژوهش دارای دو نمونه آماری بود که برای هدف اول 43نفر معلم به روش در دسترس و برای هدف دوم 354 نفر معلم به روش خوشه ای چندمرحله ای طبقه ای تصادفی به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو ابزار محقق ساخته استفاده شد. اولین پرسش نامه دارای یک سوال باز بود که در آن از معلمان نمونه اول خواسته شد؛رفتارهای آموزشی خودرا در کلاس فهرست نمایند. دومین پرسش نامه یک مقیاس29سوالی بود که آیتم های آن به طریق تحلیل محتوا و تحلیل عاملی اکتشافی از بین رفتارهای آموزشی معلمان انتخاب شده بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که کلیه راهبردهای آموزشی معلمان را در هفت راهبرد، محوریت دانش آموز (فعال سازی شناختی) ، آموزش مبتنی برگروه، ایجاد تمرکز و انگیزه، تدارک محیط بهینه، تدریس مستقیم (معلم محوری) ، کنترل فرآیند آموزشو راهبرد آماده سازی دسته بندی کرد. معلمان می توانند با بکارگیری راهبردهای آموزشی متنوع، محیطی مناسب برای یادگیری دانش آموزان فراهم آورند و به طور مستقیم بر کیفیت فرآیند آموزش تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: طراحی، اعتبار بخشی، راهبردهای آموزشی معلمان، تحلیل عاملی اکتشافی
  • محمد محمدی خانقاه، امیدعلی حسین زاده صفحات 77-91
    هدف اصلی این پژوهش ارائه مدل تدریس اثربخش برای اعضای هیئت علمی دانشگاه تبریز و اعتبارسنجی آن می باشد. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش دو قسمت دارد که بخش اول آن کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه تبریز می باشد (N=541) و بخش دوم جامعه آماری، متخصصان علوم تربیتی دانشگاه های شهر تبریز (دانشگاه تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی و پیام نور تبریز N=32) را در بر می گیرد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 225 نفر نمونه برای بخش اول برآورد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید در بخش دوم با توجه به محدود بودن جامعه از روش سرشماری استفاده شد. در این پژوهش از دو پرسشنامه محقق ساخته که اولی شامل 36 گویه و دومی با 12 گویه پنج گزینه ای مطابق با مقیاس لیکرت فراهم شده بود، استفاده گردید. روایی پرسشنامه ها با اقتباس از منابع علمی معتبر و همچنین توسط 3 نفر از صاحبنظران و پایایی آن نیز از طریق مطالعه مقدماتی در بین 30 نفر از افراد محاسبه شد و ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه اولی برابر با 93/0 و پرسشنامه دومی برابر 79/0 بدست آمد. سپس پرسشنامه ها در میان افراد انتخاب شده توزیع شد و پس از جمع آوری، داده ها با استفاده از نرم افزا SPSS19 و LISREL مورد بررسی قرار گرفت. از آزمون tتک نمونه برای شناسایی مولفه های تدریس اثربخش، از تحلیل عاملی برای مدل پیشنهادی و از شاخص های آمار توصیفی جهت بررسی درجه اعتبار مدل استفاده شده است. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی تدریس اثربخش دارای 4 عامل؛ مهارت های حرفه ای تدریس، قدرت ارتباط با دانشجو، تسلط بر مواد و محتوای درسی، ارزشیابی می باشد که مجموعا 77 درصد از کل واریانس سازه تدریس اثربخش را تبیین می کنند. همچنین اعتبار مدل پیشنهادی مذکور از نظر متخصصان 83. 6 از 100 می باشد.
    کلیدواژگان: تدریس، تدریس اثربخش، مدل
  • ژیلا پورمحمد، خلیل اسماعیل پور صفحات 93-102
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش خودتنظیمی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. برای انجام پژوهش، 50 نفر از دانش آموزان هنرستان های دخترانه تبریز پس از غربالگری بر اساس نمره پیشرفت تحصیلی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (MSLQ) برای هر دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که از نظر پیشرفت تحصیلی تفاوت معنی داری بین گروه های آموزش و کنترل وجود داشت (001/0p<) و نمره تعدیل شده پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش، پس از آموزش خودتنظیمی بالاتر از گروه کنترل بود. براساس نتایج می توان گفت آموزش خودتنظیمی، پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آموزش خودتنظیمی، راهبردهای یادگیری، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • کیمیا سلطانی، نسرین حدیدی تمجید، زهره سیفوری صفحات 103-124
    هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه احتمالی بین آگاهی فراشناختی دانشجویان پسر و دختر آموزش زبان انگلیسی سطح متوسط که فکورانه عمل می کنند و آنان که با محرک آنی عمل می نمایند از کاربرد استراتژی خواندن می باشد. بدین منظور 95 نفر از دانشجویان آموزش زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل بعنوان شرکت کنندگان اولیه در نظر گرفته شدند. نخست جهت اطمینان از همگن بودن شرکت کنندگان از نظر خواندن بخش خواندن امتحان پت به آنها داده شد. سپس از شرکت کنندگان خواسته شد پرسشنامه مارسی را جهت بررسی آگاهی فراشناختی دانشجویان از کاربرد استراتژی خواندن آنها پر کنند. در نهایت پرسشنامه دیگری جهت تمیز دانشجویانی که فکورانه عمل می کنند و آنان که با محرک آنی عمل می نمایند توسط شرکت کنندگان پر شد. نتایج آنالیز همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه ای بین عملکرد آنی و عملکرد فکورانه دانشجویان و آگاهی فراشناختی آنها از کاربرد استراتژی خواندن در میان دانشجویان دختر و پسر وجود دارد. بدین معنا که دانشجویان فکور بیشتر از دانشجویانی که با محرک آنی عمل می کنند از کاربرد استراتژی خواندن خود آگاهی فراشناختی دارند (همبستگی مثبت). بویژه نتیجه تحقیق نشان داد که هر چه دانشجویان دختر و پسر هردو فکورانه تر عمل می کردند آگاهی فراشناختی آنها از کاربرد استراتژی خواندن بیشتر بود.
    کلیدواژگان: عملکرد فکورانه، عمل با محرک آنی، آگاهی فراشناختی، کاربرد استراتژی خواندن
|
  • Niloufar Broumandzadeh, Parviz Karimi Sani Pages 9-23
    The aim of this study was to examine the effectiveness of spiritual skills training on general health and anxiety of female high school students. The statistical population of this research included all female Students of Tabriz high schools. In this research, two schools in two regions of Tabriz were selected by available sampling, and then, 30 students, with high scores on anxiety and problems in general health, and were assigned to two experimental and control groups. 15 Students in the experimental group participated in spiritual skills training sessions but 15 students in the control group did not receive any training. The instruments to collect the data were DASS and GHQ-28 questionnaires that were administered as the pretest and posttest. To analyze the data, covariance analysis was used. The results showed that spiritual skills training was effective on reducing anxiety and increasing general health of the students.
    Keywords: spiritual skill training, anxiety, General Health
  • Yousef Sattari, Maryam Kaffashzadeh Pages 25-36
    The present study aimed at investigating the effectiveness of mind fullness training on students` test anxiety in Saveh. The participants of the study were all of the students of junior high schools in Saveh form whom a sample of 49 students, through cluster-random sampling in two groups of experimental and control, were chosen. Splillbergers test anxiety questionnaire was used as the research instrument. The research design was semi experimental with two experimental and control groups and a pretest and a post test. The independent variable of the study was mindfulness training. The hypotheses were analyzed through covariance analysis. The results showed that mindfulness instruction is a quite effective method to decrease test anxiety and can be useful in the case of anxiety excitement and recognition.
    Keywords: anxiety, mind fullness
  • Rasoul Aramfar, Ali Zeynali Pages 37-48
    This research aimed to determine the relationship between educational stress and educational help seeking and academic achievement among students. The statistical population of this research was all high school students of Urmia in 2014-2015 academic year. To this end, 360 students (210 girls and 150 boys) were selected by random multi-staged cluster sampling method. All of the participants completed the educational stress and educational help seeking questionnaires. Also, the GPAs of the previous year were considered as indicator of the students` academic achievement. The data was analyzed by Pearson correlation and multivariate regression. The findings showed a negative significant relationship between educational stress and academic achievement and a positive and significant relationship between educational help seeking and academic achievement. Moreover, there was no significant relationship between educational stress and educational help seeking (p≤0/01). The educational stress and educational help seeking in one model could predict 13/7 percent of the variance of academic achievement. Regarding the Standard Beta, the share of educational stress in predicting academic achievement was more than educational help seeking (β=-0/28). Therefore, it is suggested that teachers, managers and planners consider the symptoms of educational stress and educational help seeking variables and design appropriate programs to improve students` academic achievement.
    Keywords: educational stress, educational help seeking, Academic achievement
  • Ali Asgar Bayani, Bahram Iri Pages 49-62
    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of regular physical activities on the academic burnout of male students of boarding high schools.Sixty male students of boarding high schools were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group did physical activities for two months, 40 minutes per day. All the participants were asked to answer the School Burnout Inventory (BDI, Salmela-Aro, Kiuru, Leskinen, & Nurmi, 2009). The data were analyzed by the Analysis of Covariance (ANCOVA). The results showed that the academic burnout of the experimental group had a significant reduction in comparison with the control group. Regular physical activities can reduce academic burnout of male students of boarding high schools.
    Keywords: physical activity, academic burnout, male students, boarding high school
  • Ehsan Azimpour, Javad Mesrabadi, Peyman Yarmohammadzadeh Pages 63-75
    This research was designed to achieve two
    Objectives
    a) designing a scale of teacher's instructional strategies and b) Validating the scale. To this end, Delphi method and content analysis were used to design the scale and a within group plan, using descriptive – survey method, was used to validate the scale. This study included two samples: for the first purpose of the study 43 teachers, through convenient sampling, were selected and for the second purpose 354 teachers, through stratified random multistage cluster sampling were chosen. To collect the data, two researcher – made instruments were employed. The first questionnaire included an open-ended question in which the teachers were required to list their instructional strategies in their class. The second questionnaire was a 29 – item scale in which the items were chosen from among the teachers` instructional strategies through content analysis and exploratory factor analysis. The results of the exploratory factor analysis showed that all of the teachers` instructional strategies can be classified in seven categories including strategies of learner – centered (cognitive activation), group – based education, focusing and motivating, providing an optimal environment, direct teaching (teacher – centered), controlling the educational process, and preparation. Teachers can employ various instructional strategies to provide appropriate learning environment for students and directly affect the quality of educational process.
    Keywords: Designing, validating, teacher's instructional strategies, exploratory factor analysis
  • Mohammad Mohammadi Khangah, Omid Ali Hosseinzadeh Pages 77-91
    The main purpose of this research was to present and verify an effective teaching method for faculty members at Tabriz University. This research was a descriptive survey. The statistical population of this research contains two parts. The first part includes Tabriz university factory members (N=541) and the second part includes educational sciences specialists from different universities of Tabriz (N=32) (Tabriz university, Islamic Azad university and Payame Noor university). Krejcie and Morgan table was used to choose 225 sample for the first part through random classification sampling method. In this research, a (researcher made) questionnaire with 36 items and 5 choices in Likert Scale was used. The validity of the questionnaire was investigated on the basis of credible scientific resources by 3 experts; its reliability was examined through a pilot study among 30 people, using Cronbach's Coefficient Alpha which was found to be 0.93. Then, the questionnaires were distributed among the participants. The data was investigated using SPSS19 and LISREL softwares`. A T-Test was used to identify the components of effective teaching model, factor analysis was used for the proposed model, and finally descriptive statistics was used to test the validity of the model. The findings show that the proposed effective teaching model contains four effective parameters of professional teaching skills: ability to communicate with students, mastery of materials and contents, and evaluation that compose %77 of the total variance of effective teaching. From specialists` point of view, the credibility of the proposed effective teaching model is 83.6. out of 100.
    Keywords: teaching, effective teaching model
  • Zhila Pourmohammad, Khalil Esmaeilpour Pages 93-102
    The present research aims to investigate the effectiveness of self-regulation training on academic achievement. In order to conduct the research, 50 students of technical high school of Tabriz were selected through screening based on academic achievement, and were randomly assigned into two groups: the experimental and the control groups. The Motivational Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) was employed in both groups as the pretest and post-test. The data were analyzed by ANCOVA. The results showed that their there was significant differences between the experimental and control groups in academic achievement (P
    Keywords: self, regulation training, learning strategies, Academic achievement
  • Kimia Soltani, Nasrin Hadidi Tamjid, Zohreh Seifouri Pages 103-124
    The present study aimed to examine the possible relationship between Iranian intermediate EFL learner's reflectivity/impulsivity and their metacognitive awareness of reading strategy use across different genders. To this end, 95Iranian English learners majoring in Teaching English as a Foreign Language (TEFL) from Islamic Azad University of Ardabil, Iran were considered as the participants. Initially, they were given the reading part of PET test to ensure their homogeneity in terms of reading proficiency. Then, the participants were asked to complete a questionnaire (MARSI), designed to measure the students’ metacognitive awareness of reading strategy use. Finally, a reflectivity questionnaire was used to measure the participant's reflectivity. The results of the Pearson Correlation analysis indicated that there was a relationship between the participant's reflectivity/impulsivity and their metacognitive awareness of reading strategy use. That is, the reflective participants were more metacognitively aware of their reading strategy use (positive correlation) as compared to the impulsiveones who were metacognitively less aware of their reading strategy use (negative correlation). In particular, it was found that the more reflective male/female learners are, the more they become metacognitivly aware of their reading strategy use.
    Keywords: reflectivity, impulsivity, EFL learners, metacognitive awareness, reading strategy use